Yazıya başlamadan önce gelin e-fatura resmi sitesindeki tanıma bakalım;
Türkiye’de 397 sıra no.lu VUK tebliğine ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.
evet e-fatura resmi sitesinde bu şekilde anlatmış, yazının tamamını okumak için buradan gidebilirsiniz ama gözünüze biraz karmaşık gelebilir. Kısaca özetlemek gerekirse e-fatura bir faturadır. Sunucu üzerinden iletilir veya alınır tamamen elektronik bir ortamdadır kağıt üzerine basılmaz. Sunucuların kontrolüde maliyededir. Aslında bu faturaların genel bir adı var Elektronik Fatura diye geçer e-fatura ve e-arşivde onların çeşitidir.
E-Fatura ve E-Arşiv arasındaki fark nedir ?
İki faturanında görsel olarak şablonu (tasarımları) aynıdır, iki faturada da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) amblemi bulunur. Sadece birinin üstünde e-fatura yazarken diğerinde e-arşiv yazıyor. Görünümdeki farklar bunlar, birde sistemsel olarak yani çalışma ve kullanım şekli olarak farklılıklar var. Şimdi örnek vermek gerekirse e-fatura kullanıyorsunuz ve bir başka e-fatura kullanan firmaya fatura kesecekseniz, bu e-faturadır. Ama siz e-fatura kullanan değide şahıs ve e-fatura kullanmayan bir şirkete keseceksiniz, buda e-arşiv oluyor. Peki karşı tarafın e-fatura kullanıp kullanmadığını nasıl anlayacağız? şeklinde bir soru yöneltirseniz. Onuda sistem ayırt ediyor. Siz vergi numarası yada tc kimlik numarasından sistem onu algılayıp size bildriebiliyor.
Dipnot: Acaba ben e-fatura mı kullansam, e-arşiv mi kullansam? diye düşünüyorsanız… Şöyle bir husus var e-faturalı olmadan e-arşive geçiş yapamıyorsunuz.